Algemene Informatie

De Jonge Jury in de klas
Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen met de Jonge Jury ervoor zorgen dat jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen. Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar lezen voor de Jonge Jury een aantal jeugdboeken en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

De Prijs van de Jonge Jury wordt sinds 1998 uitgereikt. Voor de prijs komt vanaf editie 2017 enkel nog oorspronkelijk Nederlandstalig werk in aanmerking. 

De Jonge Jury is geschikt voor klassen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs op alle niveaus.

Lesmateriaal

Deelname in de klas is helemaal gratis!
De posters en stemansichten voor in de klas en het lesmateriaal zijn gratis te bestellen in de webshopDe lijst met Leestips - samengesteld door het Jonge Jury Boekgenootschap - is in december 2017 bekendgemaakt. Het lesmateriaal van de Jonge Jury gaat uit van natuurlijke differentiatie. Volgens de normering van NBD Biblion is een overzicht van de verschillende onderwijsniveaus samengesteld. Het lesmateriaal is vanaf januari 2018 te verkrijgen. De groslijst staat al online!

Toegangskaarten voor de Dag van de Jonge Jury op de centrale locatie en andere aanvullende mogelijkheden, zoals een schrijver bij u in de klas, zijn te vinden in de webshop.

Stemmen

Stemprocedure sluit aan bij de lessen
Vanaf januari 2018 kunnen uw leerlingen stemmen op een of meerdere van hun favoriete boeken uit de door u behandelde selectie uit de Leestips. In de klas kunnen zij met elkaar in discussie gaan om te bepalen welk boek de Prijs van de Jonge Jury verdient. Stemmen kan via de stemmodule, of met het stemformulier. Vinden zij hun favoriete titel niet in de elf Leestips, dan kunnen zij die zelf handmatig toevoegen. Zo blijft de Jonge Jury de enige echte publieksprijs voor het beste jeugdboek. De stemperiode eindigt eind april 2018. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury, die plaatsvindt op 6 juni 2018.

Stem samen en maak kans op een VIP-ontvangst tijdens de Dag van de Jonge Jury!
Bent u docent? Verzamel dan de stemformulieren van al uw leerlingen en maak kans op een VIP-ontvangst tijdens de Dag van de Jonge Jury. Overtuig ons door de stemformulieren en -ansichten samen met een motivatie op te sturen naar De Jonge Jury, Antwoordnummer 5233, 3000 VB Rotterdam. De motivatie mag de vorm hebben van een betoog, een tekening of knutselwerk, dus wees creatief! Wie weet worden u en uw leerlingen op 6 juni feestelijk onthaald op de Dag van de Jonge Jury. Het VIP-arrangement bestaat uit 25x entreekaarten, boekenbonnen, consumptiemuntjes én T-shirts!

De Dag van de Jonge Jury

De Jonge Jury wordt ieder jaar afgesloten met de Dag van de Jonge Jury. Een uniek eendaags festival dat volledig draait om schrijvers en jeugdliteratuur. Het is een dag vol interviews, voordrachten en workshops, met als hoogtepunt de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury.

Een bezoek aan de Dag van de Jonge Jury is de ideale manier om de Jonge Jury af te sluiten. Bestel bij voorkeur snel tickets voor dit evenement, want de ervaring leert dat het al in een vroeg stadium is uitverkocht. Docenten bieden wij ook de mogelijkheid om de slotdag lokaal te beleven d.m.v. een livestream op school.

Bekijk hieronder de livestream van de Dag van de Jonge Jury 2017 terug.


Ontwerpwedstrijd

Leerlingen vinden het uitdagend om een eigen cover te maken voor een boek dat hen heeft aangesproken. Soms omdat ze de bestaande cover niet mooi vinden of omdat ze tijdens het lezen op een heel ander idee komen, maar vooral omdat het leuk is de fantasie op die manier te prikkelen.

Voor de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2018 is door Marc Suvaal, vormgever bij Uitgeverij Lemniscaat, een inspirerende lesbrief gemaakt die stapsgewijs uitlegt hoe het ontwerp van een boekcover tot stand komt. In de lesbrief worden allerhande tips & tricks én voorbeelden gegeven.

 

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer