Leestips

Voor de Jonge Jury 2017 kozen tien jongeren verenigd in het Jonge Jury Boekgenootschap uit de groslijst tien boeken om jullie wegwijs te maken in het overweldigende aanbod. De elfde Leestip was de winnaar van de Jonge Jury Wild Card Wedstrijd. 

De Leestips voor de Jonge Jury 2017*:

 Cyberboy – Tanja de Jonge
 Olé! – Elisa van Spronsen
 Free run – Annemarie Bon
 Kapot – Carry Slee
 Toegang geweigerd – Danny De Vos
 2C – Mirjam Mous
 Bloedbroeders – Helen Vreeswijk
 Schuld – Mel Wallis de Vries
 Haaieneiland – Rob Ruggenberg (Wild Card)
 Grensgangers – Aline Sax
 Ik zie je tussen de wolken – Maren Stoffels

Ben je tussen de 12 en 16 jaar, doe dan mee aan de Jonge Jury. De Prijs van de Jonge Jury 2017 is inmiddels uitgereikt, maar houd de Jonge Jury 2018 in de gaten! Breng vanaf maart 2018 je stem uit op jouw favoriete boek. Wie de Prijs van de Jonge Jury 2018 wint, bepaal jij!

Adviseer je docent het gratis les- en promotiemateriaal te bestellen en jullie kunnen ook in de klas aan de slag!

*Voor de beschrijvingen van de Leestips bedanken wij Leesplein.

Mila tipt: Cyberboy - Tanja de Jonge

Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn. Na een heftig verkeersongeluk werd hij in het ziekenhuis hersendood verklaard. Kevin heeft zijn leven weer een beetje opgepakt als hij ineens tegenover zijn oude vriend staat.  

Yaren tipt: Olé! - Elisa van Spronsen

Mette gaat in haar eentje naar Barcelona om een taalcursus te volgen. Best eng! Gelukkig voelt ze zich na een tijdje helemaal thuis in die mooie stad. En dan ontmoet ze ook nog een leuke Zweedse jongen.  

Lucas tipt: Free run - Annemarie Bon

Ward woont samen met zijn Venezolaanse moeder in Nederland, maar officieel bestaat hij niet. Ward is namelijk staatloos. Wanneer de politie zijn moeder oppakt en uitzet, staat Ward er alleen voor. De enige die hem kan helpen is zijn Nederlandse vader, dus besluit hij hem te gaan zoeken. Ward leidt een dakloos bestaan en is steeds onderweg, uit angst voor de politie. Gelukkig kan hij zich uitleven in freerunning, want alleen dan voelt hij zich even vrij.  

Damien tipt: Kapot - Carry Slee

Julia en haar broer Thijs zijn erg close. Ze spelen samen in een band en zijn elkaars beste vrienden. Maar dan gebeurt er thuis iets dat alles verandert. Ze komen recht tegenover elkaar te staan en dat gaat ten koste van hun hechte band. Kunnen ze elkaar ooit weer vertrouwen?  

Annika tipt: Toegang geweigerd - Danny de Vos

Het is zomervakantie en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar Griekenland. Op het eiland Argos ontmoet Nick de bootvluchteling Zaïd. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo anders is dan dat van Zaïd en besluit om een dagje met Zaïd te ruilen. Dat plan brengt Nick in groot gevaar..  

Faure tipt: 2C - Mirjam Mous

Klas 2C vertrekt met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen, maar al snel wordt duidelijk dat de reis heel anders gaat verlopen. Vlak na vertrek krijgen leerlingen een bericht op hun telefoon. Er blijkt een bom in de bus te liggen en niemand kan de bus in of uit, anders komt de bom tot ontploffing. Zit de dader ook in de bus? En niet onbelangrijk, hoe kunnen ze hun eigen leven redden?  

Fleur tipt: Bloedbroeders - Helen Vreeswijk

Reza en zijn moeder en zus zijn vanuit Pakistan naar Nederland gekomen en wonen in bij familie. Hij kijkt op tegen zijn oudere neef Ayaan. Die heeft alles mooi voor elkaar, met geld en vrouwen. Hij helpt hem dan ook graag met klusjes. Totdat het een klus met een wapen en roofoverval wordt. Voor hij er erg in heeft, loopt alles vreselijk mis.  

Lily tipt: Schuld - Mel Wallis de Vries

In korte tijd plegen drie meiden van dezelfde school zelfmoord. Het lijkt een trieste samenloop van omstandigheden en zo bestempelt de politie het ook, want de meiden kenden elkaar amper en zaten niet bij elkaar in de klas. Maar dan krijgt Tess een briefje waarop staat dat zij de volgende is. Dat verandert alles. Tess besluit op onderzoek uit te gaan en doet een schokkende ontdekking waarmee ze haar eigen leven in gevaar brengt.  

Fleur tipt: Haaieneiland - Rob Ruggenberg (Wild card)

Het is 1722. Roemer is matroos op een van de drie schepen die op ontdekkingsreis zijn en is al zes maanden van huis. Het is zwaar, er heerst honger en scheurbuik en er vallen doden. Als een van de schepen op een klif loopt grijpt Roemer de kans om weg te lopen. Samen met vier anderen blijft hij achter op een paradijselijk koraaleiland, maar of hij daar veiliger is dan aan boord van het schip?…  

Nathalie tipt: Grensgangers - Aline Sax

Drie jonge mensen uit dezelfde familie beschrijven de impact van de Berlijnse muur op hun levens. Julian wordt gescheiden van zijn vriendin door de bouw van de muur. Zijn nichtje Marthe komt in gevaar door het lezen van verboden boeken en hun nichtje Sybille probeert ver weg te blijven van de politiek, maar moet doordat haar oma in coma raakt, middelen inzetten waarvan ze nooit had gedacht dat ze dat zou durven. 
 

Esmée tipt: Ik zie je tussen de wolken - Maren Stoffels

Het gaat niet goed met Lauren, ze bezoekt regelmatig de schoolpsycholoog. Zij is de enige die weet dat Lauren zichzelf snijdt met een zakmes. De schoolpsycholoog besluit om Lauren vroegtijdig haar maatschappelijke stage te laten lopen en Lauren wordt buddy van een 9-jarige kankerpatiënt. In haar verhaal vertelt ze wie ze is en waarom ze doet wat ze doet.  

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer