Uitreiking 2016

De Nationale Mediatheek Trofee 2016 is gewonnen door het Rijnlands Lyceum uit Sassenheim. 'Deze mediatheek is zeer gebruiksvriendelijk en heeft het allemaal: van stilteruimte tot zithoek (...). Een echte voorbeeldschool!', luidde het juryrapport. De Aanmoedigingsprijs gaat naar het Farel College uit Amersfoort. Beide prijzen werden vandaag tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs in de Doelen te Rotterdam uitgereikt door schrijver Alex Boogers.

Om het lezen onder jongeren te bevorderen, zijn niet alleen boeken nodig; ook een aantrekkelijke leesomgeving is een belangrijke voorwaarde. De Nationale Mediatheek Trofee moedigt leerlingen, docenten en mediathecarissen aan om stil te staan bij hun eigen mediatheek en activeert om een aantrekkelijke leesomgeving te creëren op school. Deze prijs beloont de beste mediatheek van Nederland voor het bieden van zo'n leesomgeving.

Jury
Uit een recordaantal van 23 mediatheken moest de jury dit jaar een keuze maken. De jury bestond uit Rob Bonneur (eigenaar/architect bij In Vorm Architecten), Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus, winnaar van de Prijs voor de Beste Leesomgeving 2014, vice-voorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs) en Monique van Oosterhout (eigenaar van Boekhandel v/h Van Gennep te Rotterdam). Naast de leesomgevingen van het Rijnlands Lyceum en het Farel College, was ook de mediatheek van De Bodde in Tilburg genomineerd voor de prijs. Het complete juryrapport is hier te vinden.
 
Eerste prijs
Dankzij de hartverwarmende en zeer enthousiaste ambassadeurs van het Rijnlands Lyceum, was de jury al snel overtuigd. Naast de gebruiksvriendelijkheid en indeling van de mediatheek, roemt het juryrapport de nauwe samenwerking met de docenten op school. Daarnaast is de overstap van jeugdliteratuur en volwassen literatuur goed uitgedacht én uitgevoerd. Als winnaar van de Nationale Mediatheek Trofee 2016 ontvangt de mediathecaris van de school een boekenpakket t.w.v. € 1000,-, dat gesponsord en verzorgd wordt door boekhandelketen Bruna. De prijs bestaat uit de Leestips van de Jonge Jury, de tien nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs en de vier genomineerde titels van De Inktaap. De overige boeken mag de mediathecaris zelf uitkiezen.  

Tweede prijs
De tweede prijs en tegelijkertijd Aanmoedigingsprijs gaat naar het Farel College in Amersfoort. Volgens het juryrapport stalen de leerlingen de harten van de juryleden, dankzij hun mooie en overtuigende inzendingen. Dat de twee mediathecarissen binnen twee jaar een goed functionerende mediatheek hebben opgezet, vond de jury een lovenswaardige prestatie. De Aanmoedigingsprijs ter waarde van € 500,- wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs en dient besteed te worden aan het verbeteren van de leesomgeving in de mediatheek.

Nationale Mediatheek Trofee 2017
Vanaf januari hebben leerlingen de mogelijkheid om de mediatheek van hun school te nomineren voor de Nationale Mediatheek Trofee 2017. Inzendingen bestaan uit een of meerdere foto’s van de mediatheek, voorzien van de gegevens van de school én de contactgegevens van de mediathecaris. Vervolgens wordt er contact opgenomen met de mediathecaris om deze inzending te verrijken.

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer