Emmie doet verslag: de Dag van de Jonge Jury 2017

Hallo! Ik ben Emmie, blogger voor de Jonge Jury, en op 7 juni was ik bij de Dag van de Jonge Jury. Voor de mensen die er niet bij zijn geweest of de mensen die het allemaal nog even willen herbeleven schrijf ik dit verslag over wat er te doen was op de Dag van de Jonge Jury!

De Dag van de Jonge Jury werd gehouden in TivoliVredenburg, een enorm gebouw in Utrecht. Normaal worden er concerten gehouden, maar vandaag was dit gebouw gereserveerd voor de Jonge Jury. Eenmaal binnen was er een programma. Het begon en eindigde in de Grote Zaal, maar tussendoor was er een programma waarin ik zelf kon kiezen wat ik ging doen.

In het begin was er om half 11 een programma in de Grote Zaal. Hier kwam iedereen samen om eerst even te luisteren naar de eerste act van vandaag, de zanger Jeronimo. Nadat hij met zijn liedjes en vrolijke dansmoves het publiek had opgewarmd begon het eerste gedeelte van de prijsuitreiking. Allereerst werd er laten zien wie er genomineerd waren voor de Prijs van de Jonge Jury, namelijk Haaieneiland van Rob Ruggenberg, Kapot van Carry Slee en Schuld van Mel Wallis de Vries.

Maar voordat we daarvan de uitslag kregen zouden we nog even moeten wachten tot het eind van de dag. Om het publiek toch nog een beetje zijn zin te geven werd al wel de uitslag van de Jonge Jury Debuutprijs bekend gemaakt. De genomineerden hiervoor waren Paradise now van Anouk Saleming, Selfie van Kaat de Kock en Spiegelmeisje van Astrid Witte. Na wat tromgeroffel werd de winnaar bekendgemaakt: Paradise now van Anouk Saleming heeft de Debuutprijs gewonnen!

Na die bekendmaking kon iedereen bezig met het programma. Genoeg keuze voor iedereen, een waar paradijs voor elke boekenfan! In de Grote Zaal waren er interviews met schrijvers, waarin schrijvers met zijn vieren vertelden over een bepaald onderwerp. Zelf ben ik bij geen van de drie interviews geweest dus meer kan ik er helaas niet over vertellen. Dan had je de gesprekken waarbij je wat meer interactie had met de schrijvers omdat het plaatsvond in een kleinere zaal en je maar met één schrijver tegelijk was. Ik ben bij twee gesprekken geweest. Een daarvan was het gesprek met Mirjam Mous waar je door middel van vragen stellen haar boek 2C kon winnen, de origineelste vraag kreeg het boek. De winnaar was de vraag of ze ook Nederlandse rap luisterde, wat Mirjam blijkbaar niet deed. Na het gesprek kon je nog snel even een handtekening halen en daarna was dit programma-onderdeel over.

Na dit gesprek ben ik samen met een vriendin van me naar het randprogramma gegaan. Hier kon je  bowlen met bloemkolen, wat lastiger is dan het eruit ziet, je kon er je gezicht laten schminken met facepaint, er was een mini-cursus handlettering, waar je je eigen boekenlegger kon maken door gebruik te maken van deze unieke schrijftechniek.

Verder was er de literaire kermis, waar je met verschillende spellen zoals sjoelen, het rad van fortuin of tafelvoetbal boeken kon winnen. Er was ook nog een Photobooth waar je gekke foto’s kon maken die dan 5 seconden later werden uitgeprint op je eigen Jonge Jury boekenlegger! Voor de mensen die na het lange zitten graag hun energie kwijt wilden was er de skippyballenrace. Een race waarbij je op je skippybal een baan van ongeveer zes meter af moest leggen om als eerste te finishen.

Dan was er ook nog Tête-à-tête Portret. “Wat is dat nou?” Ja, dat vroeg ik me ook af toen ik het voor het eerst hoorde. Met de beschrijving die in de Jonge Jury-app stond kon je ook alle kanten op: “Is het tijd voor een nieuwe look of kan je wel een ontspannende opfrisser gebruiken? Leun achterover, relax en geniet van een unieke gezichtsbehandeling.” Mijn eerste gedachten gingen uit naar een schoonheidssalon-idee, maar daarmee zat ik flink mis. Je werd in een stoel gelegd en je gezicht werd nagetekend op een stuk plastic, maar dan in allemaal felle kleuren. Uiteindelijk had je dus een uniek portret van jezelf! Verder waren er ook nog hoekjes waar je nieuwe boeken kon lezen en ook nog een paar eetkraampjes met mini-pizza’s, patat en nacho’s. Voor iedereen wat dus!

Maar terwijl wij onschuldig genoten van het randprogramma waren de schrijvers druk aan het werk. Er waren signeersessies waar je je boeken, tassen of zelfs shirts kon laten signeren door de schrijvers. Voor degenen die niets bij zich hadden om de handtekening op te zetten niet getreurd, iedereen kreeg ook een handtekeningenboekje waar elke schrijver zijn of haar handtekening in kon zetten.

Daarna was er een gesprek met Maren Stoffels waar je vragen aan haar kon stellen. Zij vertelde over hoe ze haar boek Ik zie je tussen de wolken heeft geschreven en waarom juist dit boek zo veel voor haar betekende. Daarna konden we onze eigen vragen stellen, er werd van alles gevraagd. Van wie haar inspiratiebron was tot wat haar tatoeage betekende (Het bleek het &-teken te zijn van haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift). Daarna kon je ook nog even je spullen laten signeren en voor degenen die dat wilden kon je nog met haar op de foto, een kans die ik niet aan me voorbij liet gaan.

Verder waren er ook nog workshops. Je kon dansen, een boekomslag ontwerpen of een misdaad oplossen. Helaas ben ik ook bij geen van deze geweest, dus kan ik niet beoordelen hoe het geweest is.

Na het vrije deel konden we met onze tassen vol met creaties en gewonnen spullen naar de prijsuitreiking. Maar voordat de prijs bekend werd gemaakt trad TP4Y op, een Nederlandse girlband. Respect voor hoe ze kunnen dansen en zingen tegelijk en er niet eens uitzien alsof het hen uitput.

En na de act werd eindelijk de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury bekendgemaakt. De spanning was door de hele zaal heen te voelen, werd het Kapot, Schuld of toch Haaieneiland?

De leden van het Jonge Jury Boekgenootschap werden nog even het podium op geroepen om te vertellen wat hun favoriete boek was en waarom en dan uiteindelijk werd de winnaar bekendgemaakt.

De winnaar is Schuld van Mel Wallis de Vries! Mel Wallis de Vries sprong een gat in de lucht en ik heb nog nooit iemand zo vaak “Ik kan het niet geloven!” horen zeggen. De rest van de middag heeft ze ook met een grote glimlach rondgelopen of eigenlijk, rondgesprongen.

Na de uitreiking sloten Shaggy & Furious Flow de dag af met een supervette breakdance act waar er aan salto’s, wallflips en awesome dansmoves geen gebrek was. Op het einde nodigden ze iedereen uit op het podium, zodat mensen die daar interesse in hadden zelf nog hun moves konden laten zien. Al met al een knallende afsluiter.

Maar voor mij was het nog niet afgelopen, met mijn privileges als blogger mocht ik naar een exclusieve borrel achteraf, waar een heleboel schrijvers waren, maar dit keer zonder een mensenmenigte om ze heen waardoor ze onbereikbaar waren. De sfeer daar was heel relaxt, iedereen praatte zijn dag nog even na, er werden hapjes geserveerd, Mel sprong nog even rond en bedankte iedereen en toen was de dag alweer afgelopen!

Al met al was het een geweldige dag en ik hoop dat ik met dit verslag mensen die dit jaar niet zijn geweest heb kunnen overtuigen om volgend jaar wel te gaan, het is echt de moeite waard!

Bedankt voor het lezen en misschien wel tot volgend jaar!

Groetjes,

Emmie 😊

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer