Mogen wij even voorstellen…

Jullie weten als geen ander welke boeken leuk, grappig, spannend, gek en/of juist verrassend zijn. Daarom worden de Jonge Jury Leestips uitsluitend nog door jongeren gekozen. De leden van het Jonge Jury Boekgenootschap nemen deze belangrijke taak op zich en presenteren de nieuwe lijst met Leestips* in december. In de komende maanden zetten we iedere week één van de leden in de spotlights om zo het plaatje compleet te maken.


Xanthe

Xanthe is 12 jaar en dol op lezen. In 1 of 2 dagen heeft ze makkelijk een boek uit! Haar docent Nederlands wees Xanthe op ons oproepje in de zoektocht naar nieuwe ambassadeurs. Volgens haar is Xanthe een absolute meerwaarde omdat ze graag en kritisch leest en haar visie (en enthousiasme!) ook heel goed kan overdragen. Xanthe is in het bijzonder fan van de boeken van Mel Wallis de Vries en Helen Vreeswijk. Deze week vertelt ze eerst iets over het nieuwste en razend spannende boek van Mirjam Mous: Het Eos-projectZe ging erover met haar in gesprek en vroeg haar het hemd van het lijf!

Elvis

Elvis is onlangs, na drie jaar in Antwerpen gewoond te hebben, naar Rotterdam verhuisd en al van jongs af aan een fanatiek lezer. Het allerliefst zou ze later op de planken staan, maar ze ziet zichzelf ook graag met de pen in de hand. Schrijven en vertellen over lezen doet ze namelijk maar al te graag!  

De personages uit haar geliefde boeken zijn als vrienden. Als ambassadeur voor de Jonge Jury kan ze dan ook niet wachten om met de anderen het gesprek te starten over… dat stomme (of juist fantastische!) einde, de huilbui bij dat ene hoofdstuk of over die ene geniale schrijver. 

Fleur

Ieder jaar vragen we één van de ambassadeurs van afgelopen editie om ook in het volgende Boekgenootschap plaats te nemen. Zo kan hij/zij de negen nieuwe ambassadeurs alle ins en outs vertellen ;) Dit jaar valt die eer aan Fleur! Ze is inmiddels 14 en zit (nog steeds) op het Blariacum college in Venlo. In haar hockeyteam is zij de keeper, maar.. eerlijk is eerlijk: tijdens een saaie wedstrijd, wenst ze wel eens een boek erbij te hebben ;) Dat is namelijk haar tweede grote hobby: lezen! 

In groep acht kreeg Fleur de opdracht een autobiografie te schrijven. Ze bleek ook gek op schrijven. De komende tijd kunnen jullie dus regelmatig blogs van haar hand verwachten!

Daniël

Ook dit jaar is het weer gelukt een aantal leesgrage jongens te vinden. Meet Daniël: 14 jaar oud, gek op acteren, wilde dieren spotten én lezen. Hij vindt het geweldig om met behulp van een boek even in een andere wereld te zijn en zo spannende avonturen mee te maken. Ook vindt hij het fantastisch om zelf te schrijven. Het leuke aan zijn functie als ambassadeur vindt hij dat hij allebei deze dingen doet, maar dan nog iets extra. Hij gaat namelijk lezen en schrijven voor alle kinderen in Nederland, zodat hij hen tips kan geven! 

Renske

Toen Renske jonger was las ze minstens tien boeken per week. Haar favoriete uitje was een bezoekje aan de bieb. Nu ze meer tijd aan haar huiswerk moet besteden is dat minder geworden, maar als ze de kans krijgt pakt ze nog steeds het liefst een boek. Ze is 15 jaar, zit in 4 gymnasium op ’t Minkema College en vindt het mooie aan boeken dat deze je meeslepen in hun eigen verhaal. Haar missie als ambassadeur is om anderen dat ook te laten ervaren. 

Kevin

'Professioneel boekverslinder' noemt Kevin zichzelf. Hij is dus gék op lezen, maar net als de andere ambassadeurs vindt hij het ook leuk om te schrijven. Regelmatig vind je hem in het zwembad: wedstrijdzwemmen, openwaterzwemmen, niets is hem te gek. Ook geeft hij al jaren zwemles! En blijft er dan nog tijd over... dan spreekt Kevin het liefst met vrienden af.

Kim

Van fantasy- en liefdesverhalen tot thrillers en avonturenboeken: eigenlijk alle boeken vindt Kim de moeite waard! Behalve stripboeken ;) Al van kleins af aan heeft ze een grote fascinatie voor boeken en schrijvers. In 2013 was ze ambassadeur van kinderboekenschrijfster Tosca Menten en in 2014 Flevolands Senaatslid van de Nederlandse Kinderjury. Ze bezocht het kinderboekenbal, interviewde schrijvers tijdens diverse high tea’s en was één van de gelukkigen die werd uitgenodigd voor een heuse sleep-over in de boekhandel. 

Demi

Demi komt uit het zuiden van het land en is een echte Limburgse, compleet met zachte g ;) Ze houdt van hardlopen, schrijven, presenteren, waveboarden en natuurlijk als allerbelangrijkste (voor)lezen! Als sinds ze klein was is lezen iets dat bij Demi hoort. Haar familie noemt haar dan ook niet voor niks de ‘boekenwurm’. Terwijl anderen op de basisschool er tegen op zagen dat ze weer een boekje moesten lezen, sprong Demi een gat in de lucht. Haar AVI-niveaus had ze zo gehaald. Al snel las ze moeilijkere boeken. Nu leest Demi vooral thrillers. Heerlijk die spanning! 

Zara

Onze een na laatste ambassadeur komt uit, jaja, Kaapstad! Zara woont dus helemaal aan de andere kant van de wereld, maar is superfan van de Jonge Jury! Eerdere jaren was ze al betrokken als blogger en dit jaar is ze zelfs toegetreden tot het Jonge Jury Boekgenootschap. Zara woont en leeft dus in de zuidelijkste stad van Afrika. Zelf verwacht ze dat haar perspectief en beoordeling van de boeken een interessante aanvulling zijn op die van de andere ambassadeurs. Om te beginnen schreven Demi en Zara samen een blog over Te waar om mooi te zijn.

Emmie

Emmie is 14 jaar en heeft een grote liefde voor boeken, lezen en schrijven. Lange tijd vond ze het best moeilijk om leuke boeken te vinden, totdat een vriendin van haar de Jonge Jury-website tipte. Al snel raakte ze verslaafd aan onze boekentips, leesblogs en andere nieuwtjes. Toen zij de Dag van de Jonge Jury bezocht wist ze het zeker: ze zou ambassadeur worden en anderen ook inspireren tot het lezen van al die mooie boeken! 

* Het Jonge Jury Boekgenootschap kiest 10 van de 11 Leestips. Denken jullie het beter te weten? Doe dan mee aan de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd, overtuig het Jonge Jury Boekgenootschap van jullie keuze, en wie weet wordt jullie tip als Wildcard toegevoegd aan de tien Leestips! 

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer