Tip van de week: Over de grens

Sarah haalt diep adem. Dan sprint ze weg, zo snel ze kan, langs vrouwen en kinderen, die allemaal met hun handen omhoog staan. Ze moet naar de huizenrij aan de Grote Markt, daar is het donkerder.

‘Halt!’ hoort ze roepen. En dan nog een paar woorden in het Duits die ze niet kan verstaan. Er klinkt een schot, vlakbij. Een huis brandt flakkerend, ze zal duidelijk zichtbaar zijn in die vuurgloed. Ze moet er voorbij, zo snel mogelijk. Daar is het donkerder. Dan kunnen de Duitsers haar niet zien.

‘Halt!’ klinkt het opnieuw. Weer een schot. Ze voelt iets langs zich heen schieten, maar ze rent door. Nog een paar meter. Dan is ze in het beschermende duister.

‘Pas op, Sarah!’ Ze herkent de stem van Philomena.

Instinctief duikt ze naar de grond. Er scheert iets vlak over haar hoofd.

Volgend jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. België was net als Nederland neutraal in die oorlog. Dat betekent dat beide landen geen partij kozen, in de hoop niet aangevallen te worden. De Belgen hadden pech, want Duitsland gebruikte hun land om in Frankrijk te komen en zo werden ze ongewild toch bij de oorlog betrokken.

Over de grens van Ineke Kraijo gaat over deze periode. Het is 1914 en de oorlog is net begonnen. In Aarschot in België heerst chaos. Duitse soldaten stormen de stad binnen en nemen iedereen mee naar de Grote Markt. Gezinnen worden met geweld van elkaar gescheiden en ook Sarah wordt meegenomen. De rest van haar familie zit nog steeds verstopt, dus ze zal en móet ontsnappen. Maar lukt haar dat? En vindt ze haar ouders terug?

Voor dit boek reisde Ineke, samen met haar zoon Jelle, naar België om research te doen. Dit is een echte aanrader: een prachtig boek, waar je meteen een stukje geschiedenis in meepikt.

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte zijn van de Jonge Jury? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten. Lees Meer